Zahvaljujući inicijativi Jasenke Butić, profesorice u Francuskoj Alijansi i njezinom projektu „Žem Žem j’aime le français“ te suradnji sa Star Film Festom uspješno je protekao prvi Najkraći Frankofoni Filmski Festival u zagrebačkoj Francuskoj Alijansi.


Na prvom takvom festivalu prikazani su najuspješniji filmovi na francuskom jeziku koji su prvotno prikazivani na prijašnjim izdanjima sisačkog Star Film Festa. Sa zvjezdanog platna Star Film Festa kratki filmovi doputovali su u Zagreb i oduševili brojnu publiku.


Pobjedu je prvog festivalskog dana odnio „Un Conte“ eksperimentalni film koji govori o ženskom tijelu iz ženskog kuta gledanja. Drugi festivalski dan bio je rezerviran za najmlađe, pa su djeca tako odlučila kako je najbolji film „Gokurosama“ koji ih je i najviše nasmijao. Grand prix „La tour vedette“ je dodijeljen Matiji Holjevcu, direktoru Star Film Festa, a nagradu je u ime autora primila Martina Mladenović.

Organizatori festivala zahvaljuju gostima i publici koji su posjetili NFFF, posebno djeci ali i roditeljima i profesorima koji su mlade motivirali za ovakav tip zabave.

Ova plodonosna suradnja ne bi bila moguća bez angažmana Martine Mladenović, selektorice Star Film Festa, profesorice Jasenke Butić te ravnateljice Francuske Alijanse Ide Erceg.


Ljubitelji filma i francuskog jezika, te oni koji će to tek postati, imaju tako priliku uživati u festivalu kakvog zaslužuju.

Scroll to Top