Kao i svakog posljednjeg četvrtka u kolovozu Stari grad Sisak bio je mjesto održavanja šestog po redu Star Film Festa, kao vrlo važnog kulturnog događanja u gradu koje ga obogaćuje kao filmsku priliku za sve mlade filmaše, od 18 do 35 godina. Trajanje Star Film Festa je tri dana, od 29. do 31. kolovoza, na dvije lokacije. Svečano otvorenje već tradicionalno je u Starom gradu, a program se nastavlja kroz iduća dva dana u Kazalištu 21.

Filmska večer započela je naravno filmskom glazbom, ove godine u izvedbi Alena Bakarića i Svena Tomanića, koji su svoje umijeće pokazali na klavijaturi, gitari te usnoj harmonici. Ove su godine prvi put na Star Film Festu, kao glazbeni duo, no nakon večerašnjeg nastupa zasigurno su si osigurali pozivnicu za svaki idući.

Izložbu koju su posjetitelji mogli vidjeti na samom ulazu u Stari grad umjetnička je instalacija triju djevojaka, koje su samim nazivom izložbe ‘Kraj’ željele obilježiti Star Film Fest kao posljednje kulturno događanje u gradu Sisku. Riječ je o Leili Kasumović, Marini Jukić i Eni Jurov.

Svečani program vodili su Saša Tadić i Martina Werft, a publiku je posebno pozdravio direktor festivala Matija Holjevac, koji je svima poručio: “Živite svoj film i poletite u svemir”. Festival je i ove godine pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a uživa i podršku Grada Siska u ime kojeg je na otvorenju prisustvovala Ivane Krčelić, predsjednice Gradskog vijeća Grada Siska, rafinerije INA, C.I.O.S. Grupe, kao i Sisačko-moslavačke županije ispred koje je bila Vlasta Mesić.

Nakon službenog otvorenja uslijedile su projekcije osam filmova inozemnih filmaša. Led je probio film Afterbirth, animirani film redatelja Ignacia Roda Blanca. Uslijedili su Hive, dokumentarni film redatelja Sheila Avellaneda, igrani film White redatelja Davida Moya, eksperimentalni film Pillow redatelja Jorgea Gallarda, Kohlenstift, igrani film redatelja Carlesa Abada Tenta, eksperimentalni film A Tale redatelja Rommaina Buffija, ponovno eksperimentalni November Plum redateljica Ene Mitrovski i Tajane Dedić Starović, te posljednji Doei, dokumentarni film redatelja Piena van Grinsvena.

Cijeli dojam ove prekrasne večeri obogatio je nastup Stephany Stefan, riječke multidisciplinarne umjetnice, ujedno i službene fotografkinje Star Film Festa, koje je zajedno s članovima svog istoimenog benda kreirala i  mnogobrojne umjetničke vizualizacije u atriju Starog grada te ga učinila još magičnijim ispod zvjezdanog neba.

Večeras ćemo predstaviti svoj multidisciplinarni opus, svirat ćemo glazbu s našeg novog albuma naziva Iridescent. Vizuali smo pripremili riječki multidisciplinarni umjetnik OBLIK 3 i ja, a bit će i plesa s vatrom. – kazala je Stephany svega nekoliko minuta prije nastupa.

Stručni žiri ove godine čine Dinka Radonić kao predsjednica, prošlogodišnji pobjednik Star Film Festa Federico Schmukler, Dino Pešut, Filip Mayer, Bobby Boško Grubić i Nina Kojc kao članovi.

Filmska snimateljica i redateljica, predsjednica žirija Dinka Radonić iza sebe ima mnoštvo znanja i iskustva, a 2018. surežirala je svoj prvi film IKEA for YU.

Prilikom ocjenjivanja filmova vrlo joj je bitan dojam koji film ostavi ili ne ostavi na osobu koja ga gleda te je li pobudio određenu emociju, jer kako kaže, ilmska umjetnost počiva na tome da je predviđena za publiku. Uvijek gledam na koji je način mene dotaknuo taj film, a zatim naravno i tehničke karakteristike. Kamera, ton, koncept scenarija. No uvijek dajem prednost emocijama- kazala je Dinka.

Ove godine pristigli su zaista odlični filmovi, a i selekcija je napravila odličan posao. Filmovi su raznovrsni. Inače preferiram eksperimentalni i dokumentarni, a u ovogodišnjoj selekciji primjećujem da mi i igrani filmovi postaju dragi. Od večerašnje projekcije izdvojila bi film White, jako duhovita priča koja se dotiče puno i političkih i rasnih i socijalno angažiranih tema, autori su vrlo uspješno prenijeli svoju poruku– dodaje Dinka.

Program se nastavlja već idućeg dana, s jutarnjom tjelovježbom naziva ‘Jutarnji pozdrav suncu’ ispored Kazališta 21 gdje se festival seli iduća dva dana programa.

Organizatori pozivaju sve filmoljupce da dođu i uživaju u prikazanim projekcijama, kao i brojnim radionicama koje će se odvijati oko i unutar Kazališta 21.

Scroll to Top