Star Film Fest kroz tri dana održavanja okupio je filmaše i filmašice iz cijele zemlje, ali i šire te kroz razne radionice i projekcije uspio, barem na kratko, osnažiti filmsku kulturu u samom gradu. Posljednjeg dana, kao i prethodnog, festival se održavao na prostoru Kazališta 21. Kao i prethodne dvije godine, organizatori su dan započeli jutarnjim pozdravom suncu, seriji vježbi pod vodstvom Martine Mladenović i Ognjena Andrića. Oboje su društva za ekologiju Zeleno zlato, koja se bazira na aktivnostima promoviranja zdravog načina života.

Najmlađi filmoljupci ujutro su imali priliku gledati Pčelicu Maju, oni nešto stariji okušati se u hodanju na gurtni kao dio Slackline radionice, uživati u acoustic jam sessionu ili sudjelovati na filmskom kvizu za kojeg se pobrinula ekipa KOZa, a zatim su mogli poslušati javnu raspravu ‘Položaj redatelja u Hrvatskoj’. Voditeljica i moderatorica razgovora popularna je voditeljica HRT-ove emisije Kokica, Sandra Bosnar. Vodila je tok razgovora Silvija Petranovića i Antuna Vrdoljaka, koji su podijelili svoja bogata filmska iskustva.

Kroz tri bloka projekcija prikazano je šesnaest filmova: Non-Stop, igrani film redatelja Josea Cachona, animirani film Elvis, redateljice Rose Anahi Sotelo Garcie. Vrlo zanimljiv film Jesus ic B(l)ack igrani je film redatelja Nitya Lopeza Saitua, Infusion kao igrani film redatelja Josea A. Ballestera, igrani film Last Night’s Dinner redatelja Cesara Gonzalesa Alvareza. Na granici između industrijskog i animiranog našao se film Red redatelja Carlosa Maestre, a posljednji u prvom bloku bio je Monster Walking, animirani film redatelja Diega Porrala Soldeva.

Uslijedili su Histories of Wolves, Ponekad je lakše ubiti nekoga drugoga, Tides, Fly, A Friendship in Towtoe, Grub, The Last Cruise, Nekydallo te Road Song.

Na otvorenoj projekciji gledao se film IKEA for YU, dokumentarac koji progovara o prihvaćanju vlastitog sustava vrijednosti i stvaranju stabilne i ljubavlju ispunjene obitelji. Dinka Radonić, ovogodišnja predsjednica žirija Star Film Festa, 2018. godine surežirala je ovaj film u suradnji s Marijom Ratković Vidaković.

Na kraju večeri proglašeni su i pobjednici po kategorijama te je dodijeljena i posebna nagrada publike. Najbolji filmovi ovogodišnjeg 6. Star Film Festa su My Body, animirani film redateljskog dua Sandralee Zinzen i Nicolasa Nivessea. Najbolji dokumentarni film proglašen je A Gis, redatelja Thiaga Carvalhaesa. Nagrada za najbolji eksperimentalni film otišla je u ruke redatelja Gabriela Morana za film White Bedrooms. Film Breathing proglašen je kao najbolji industrijski, redatelja Farshida Ayoobinejada. U kategoriji igranog najbolji je Vrzel, redateljice Ane Trebše. Nagradu za najbolju filmsku montažu dobio je film The Angry Anonymus redatelja Jan Chaplina, za najbolju kameru film redateljice Elani Molfeta Nekydallo. Nagradu selektorica dobio je film 3. rujan 2015., redateljice Sare Jurinčić, a nagradu publike dobio je netom nagrađen film ovacijama publike Agelasta redateljice Sare Garcie Jimenez. Nagradu za najbolji regionalni film dobio je Mishko, redatelja redatelja Hanisa Bagashova.

Scroll to Top