Svi istinski zaljubljenici dobro znaju koliko rezovi u filmu znače a naš sugovornik zna koliko nam je bitan zlatni rez. Što je zajedničko sedmoj umjetnosti, sedmom Star Film Festu i sazviježđu Sedam Sestara saznajte u intervjuu sa Srđanom Nogićem, inženjerom zvuka, tonmajstorom i  dokumentaristom Hrvatskog radija i suradnikom PanonIQm instituta. 

Za sve one koji noćima zamišljeno gledaju u sjajne zvijezde na nebu – radionica “Kako na Nebu tako i na Star Film Festu” bit će prava kozmička poslastica. Što je pobudilo zanimanje za zvijezde objasnio nam je Nogić. “Istražujući akustička svojstva crkava posebnu pažnju izazvala mi je ruševna tisućljetna Rotonda u selu Ošlje u Dubrovačkom Primorju. Crkva čiji dizajn, među ostalim, progovara o promišljenoj konstrukciji i zavidnom znanju graditelja srednjeg vijeka, ubrzo je progovorila i o značaju vlastite pozicije u širem geografskom pa i kozmičkom kontekstu.”

Znatiželja nije ostavila mjesta zaboravu, pa je Nogić nastavio istraživati. “Slijedom širenja vlastitih spoznaja susreo sam se s vrlo zanimljivim istraživanjem dr.sc. Igora Šipića koje se temelji na geometrijskoj analizi geografskog i geomorfološkog prostora, njegove makro-urbane slike, distribucije sakralne infrastrukture, toponima, posljedično i povijesno-događajnog slijeda u Ekumeni.”

Srđan Nogić pojasnio nam je i značaj istraživanja dr. Šipića i ulogu PanonIQm Instituta. “U svom radu dr. Šipić uočava precizan matematički raspored svetih objekata u širem sredozemnom prostoru kao i  konfiguraciju samog „lica Zemlje“. Ovo revolucionarno otkriće ukazuje na intervenciju „odozgo“ odnosno plan kreacije Života ovdje na Zemlji. Negativ toga plana otisnut je na Nebu kroz raspored devet glavnih zvijezda u klasteru Plejada, u našem narodu poznate kao Vlašići. U okviru PanonIQm Instituta čija znanstvena djelovanja vodi dr. Šipić, proteklih godina ovo istraživanje je urodilo fantastičnim uvidima i rezultatima koji se izravno tiču našeg porijekla kao vrste, naše povijesti, sadašnjosti a po svemu sudeći i budućnosti. Matematika je pokazala kako je krunski dokaz ispravnosti tvrdnje „kako na Nebu, tako i na Zemlji“ upravo Rotonda u Ošlju, čija pozicija i dizajn izravno odražava nebesku slika Vlašića.”

Poveznica festivala satkanog od zvjezdane prašine i rada Srđana Nogića naizgled je očita, a koliko je ta veza uistinu jaka moći ćete se uvjeriti na radionici. “Od prvih dana SFF-a sam osjećao kako su SFF i ovo istraživanje međusobno usmjereni jedno na drugo. Vlašići se u mitologiji zovu i Sedam Sestara, i upravo u ovom sedmom izdanju Festivala će se na ovaj način SFF i Vlašići susresti po prvi put. Prva paralela je, dakle tu, a na samom festivalu ćemo zajedno povući i meridijane. Naravno, poziciju SFF-a kao zvjezdanog festivala, dodatno će na tom mjestu utvrditi Vlašići i pojačati samu „zvjezdanost“ Festivala. “ Tako će zvjezdani status Star Film Festa biti utvrđen i materijaliziran a zainteresirani će polaznici uistinu moći postati dijelom svemirske priče.

Bez obzira na dob ili interes polaznika te prijašnja znanja, želja za upoznavanjem s (ne)istraženim nebeskim prostranstvima glavni je preduvjet za sudjelovanje na radionici. Voditelj poručuje: “Budući da je ovo istraživanje utemeljeno na drevnim, prirodnim i univerzalnim znanjima koja svi duboko u sebi čuvamo, publici je sasvim dovoljno biti opuštenom i upotrijebiti elementarnu logiku kako bi usvojili osnove cijele ideje.”

Posebno su dobro došli oni najmlađi istraživači nebeskih prostranstava. “A interes…recite mi postoji li netko na kugli Zemaljskoj tko nikad nije usmjerio pogled u zvjezdano nebo i pitao se što ima tamo? Dob…? Mislim da svoj pogled prema zvijezdama najviše usmjeravaju djeca! Tako da, moja poruka publici je – budimo djeca! A najmlađoj publici – ostanite djeca!

Na pitanje prepoznaje li neke sličnosti u alegorijskom ili matematičko-geometrijskom smislu između savršenih konstelacija na nebu i filma, kada se govori o nekim pravilima kompozicije, primjerice zlatnom rezu ili nekim drugim stilskim a opet preciznim načelima i kinematografskim tehnikama Srđan Nogić spremno odgovara. ”Od kompozicije Svemira preko Sunčevog sustava, Zemlje i sveg Života na njoj do ljudske anatomije – sve je utemeljeno na Zakonima. To nisu oni zakoni koje parlamenti mijenjaju po volji nekih pojedinaca ili vlastodržaca kad i kako žele, već zakoni koji su definirani u samom trenutku Stvaranja, djeluju i danas i neoborivi su bez obzira na moju ili vašu volju. Ako Čovjek poštuje te zakone od svog će života napraviti vrhovnu umjetnost. U svom kreativnom izražavanju Čovjek proteklih 150 godina stvara i film, te ako poštuje taj Zakon, među ostalim i spomenuti zlatni rez, postavlja temelje istinskom umjetničkom djelu. Upravo je film izvrstan primjer gdje primjena principa preuzetih iz Prirode može biti itekako – očigledna.”

Srđan Nogić, za kraj, filmoljupcima  poručuje “Nakon gledanja nekog filma, nemojte odmah ići na spavanje ili raditi neku aktivnost, već usmjerite barem na kratko svoj pogled prema zvijezdama.” Stoga nam se pridružite na 7. Star Film Festu i radionici “Kako na Nebu tako i na Star Film Festu” i usmjerite svoj pogled ka dobrom filmu i zvijezdama. “Da ne bude zabune –  ne bi SFF bio dom zvijezdama, da one prije svega nisu – naš dom” zaključio je Nogić. 

Radionicu posjetite 5. rujna u 18:00 h u Kazalištu 21 ali i online, putem službene stranice Star Film Festa. Radionica je za sve zainteresirane besplatna uz prethodnu najavu putem obrasca za prijavu na radionice.

Scroll to Top