Selektorice Star Film Festa, Anja Kavić i Martina Mladenović, bile su gošće 9. ENIMATION festivala koji se 9. godinu odvija u Mariboru. Međunarodni je to festival dječjeg i omladinskog filma koji okuplja brojna kvalitetna filmska ostvarenja djece i mladih te uz filmski program nudi odličan popratni program (radionice, promotivne aktivnosti, druženja, koncerte i plesne performanse itd.). Naše su selektorice imale i višestruke uloge na Enimationu: Anja je bila dio žirija, Martina je održala prezentaciju o Star Film Festu, a zajedno su održale radionicu kritičkog pisanja i izrade promo videa

S učenicima 8. razreda jedne mariborske osnovne škole naše cure su naučile mlade kako napisati promotivni tekst o samom Enimationu, a zatim i kako snimiti promo video. Učenici su bili podijeljeni u 3 grupe tako da su na kraju radionice imali 3 različita promo videa – dinamična, kreativna i zabavna.

Uz kolegice s Four River Film Festivala, Sanjom Zanki Pejić i Ksenijom Sanković, održale su i promociju festivala – mariborska publika čula je tako sve o Star Film Festu i Four River Film Festivalu. Kako i same kažu, nadaju se kako su mariborsku publiku potaknule da se pridruže na našim filmskim veseljima u našim riječnim gradovima. 

Anjina uloga u žiriju također je bila dio priče velike priče – filmovi su bili su podijeljeni u nekoliko grupa ovisno o dobi redatelja, a među prikazanima bilo je doista kvalitetnih i kreativnih uradaka. Grand Prix nagradu festivala žiri je dodijelio filmu Bubblehead danske redateljice Vigge Wagner.

Kako je festival doista obilovao super filmovima, u dogovoru s organizatorima, Enimation Festival dodijelio je jednu dodatnu nagradu za koju se založila naša selektorica Martina, a nagrada je otišla u ruke malih autora filma Smiješne životinje. Radi se o filmu koji je  posebno zadivio žiri i publiku, a snimila su ga djeca jednog mariborskog vrtića!

Pet dana festivala doista je proletjelo uz super filmske sadržaje, druženja i istraživanje predivnog Maribora koji se, uz organizatore, doista potrudio da gostima boravak i rad na festivalu prođe najbolje moguće. Anja i Martina gostovale su i u podcast emisiji Žige Brdnika iz kolektiva GT 22! Neke od tema kojih su se dotaknuli su filmski festivali, edukacija mladih o filmskoj umjetnosti, dostupnost opreme i sredstava mladim akademskim filmašima, ali i o samoj filmskoj umjetnosti danas.

Važno je napomenuti kako je Enimationova likovna pedagoginja i predselektorica Nina Kojc ljetos bila članica žirija Star Film Festa. Naše Anja i Martina  gostovale su na Enimationu – čime je suradnja uspješno ostvarena, a u planu su i mnoge buduće. 

P.S. Hana, Rene, Nina – hvala vam od srca i vidimo se dogodine, i u Sisku i u Mariboru!

Scroll to Top