Star Film Fest 2014

First Star film fest

Svečanom podjelom kristalnih zvijezda SFF-a, kao nagrada najboljima, u subotu je završen prvi Star Film Fest koji je održan u Sisku od 4. do 6. rujna 2014.
Nagradu za najbolji industrijski film osvojio je rad Wašhava slovenskog redatelja Saše Podgoršeka i snimatelja Svena Pepeonika, začudna kombinacija baletnih pokreta i surove scenografije rudarske svlačionice u Trbovlju, istodobno posveta generacijama rudara koji su skoro dvjesto godina silazili pod zemlju, uvijek s neizvjesnošću povratka među žive, i manifestacija straha od budućnosti, koje nema. Nagradu za eksperimentalni film dobio je Marinko Marinkić za dvominutni rad Izvan fokusa koji se pozabavio kritičkim pristupom predblagdanskom konzumerizmu vezanom za vjerske praznike, a nagradu za dokumentarni film osvojio je Dario Bukovski za intimno i toplo ostvarenje Tamo gdje živi nada posvećeno njegovoj baki Nadi i njezinoj životnoj filozofiji. U filmu su se prepoznali mnogi koji i sami imaju neke drage ljude kojima ne stignu posvetiti dovoljno vremena i pažnje i oni koji su takve ljude imali pa izgubili, a žalost zbog zakašnjele spoznaje i često krivo uvjerenje kako još ima vremena ne da im mira.

Najboljim igranim filmom proglašen je Netko od nas redateljice Anje Kavić s Akademije umjetnosti u Banja Luci, Bosna i Hercegovina, koja je pažnju publike i članova žirija privukla i svojim drugim filmom u konkurenciji, dokumentarnim Neke su djevojke veće od drugih. Priča o mladoj Biljani koja boluje od paraplegije, ali je izuzetno aktivna kao zaposlenica u industrijskom pogonu, natjecateljica u košarci za invalidne osobe, pjevačica i domaćica pobrala je simpatije, a film Netko od nas, koji se bavi vječnim istodobnim odnosom ljubavi i mržnje koji nas spaja i udaljava od istih ljudi, snimljen inače u jednom kadru i sa tri glumca, uz simpatije je dobio i nagradu. Konačno, nagradu publike osvojio je radionički film Mane snimljen po scenariju Ivana Kelave, u čijoj su realizaciji kao snimatelji, montažeri, redatelji i glumci sudjelovali polaznici ljetne radionice filma Studija kreativnih ideja Gunja. Šarmantna priča, koja neodoljivo podsjeća na češke filmske komedije, bavi se ljubavnim jadima mladića na selu i učenjem o životu, a u glavnoj je ulozi opet nezaobilazni Marinko Marinkić.

Prvi je Star Film Fest završio kako je i počeo, uz svjetlo baklji i kapi kiše, kao da se ništa posebno nije dogodilo. A ipak, u tri dana njegova trajanja sve se izmijenilo! Sisak je dobio vrijedan filmski festival koji će i ubuduće okupljati ponajviše mlade autore iz Hrvatske i svijeta (već je u prvoj godini postao međunarodnim, s prikazanim radovima iz Bosne i Hercegovine i Slovenije i prijavljenim sve do Brazila) koji se bave filmom u svoj njegovoj širini, a s naglaskom na industrijskom filmu kao specifičnoj i prepoznatljivoj kategoriji. Mlada je ekipa organizatora, tek njih sedam ali potpomognuti brojnim volonterima, pokazala da zna i može koncipirati i provesti složen projekt koji je zahtijevao višemjesečne pripreme, snalaženje i puno elana, a pokazalo se i da gradu Sisku takav festival treba i da su mnogi spremni priskočiti i pomoći, da su namjere i napori organizatora prepoznati na pravi način.

Gallery

Scroll to Top
Scroll to Top